sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Mikä kapselivaatekaappi?

Hei!

Olen Hertta ja tällä hetkellä addiktoitunut vaatekaappini parantamiseen. Olen viimeisen kuukauden vouhkannut kapselivaatekaapeista kavereideni kyllästymiseen asti. Ensimmäistä kertaa idea osui eteeni kaikki mitä rakastin -blogista. Innostuin ideasta ja pienten googlettelujen jälkeen päädyin into-mind ja unfancy -blogeihin lukemaan lisää asiasta. Varsinkin into-mind on sellainen vaatekaapin kokoamisen tietopaketti, että parempaa saa mielestäni hakea. Täytyy myöntää että "muutamia" tunteja on iltaisin vierähtänyt näillä sivuilla vieraillessa ja oman vaatekaapin täyspuhdistusta suunnitellessa. 

Kapselivaatekaapin idea lyhykäisyydessään on karsia vaatekaapin sisältö rajattuun lukumäärään vaatekappaleita yhden sesongin (esim 3kk) ajaksi. Suomessa vuodenaikojen vaihtelun takia sesonkien määrittäminen kesä (kesä-elo), syksy (syys-marras), talvi (joulu-helmi) ja kevät (maalis-touko) -kategorioihin on aika selvää. Vaatekaapin sisällön karsiminen ei tietenkään tarkoita, että kaikki vaatteet mitä ei sisällytä kapseliin heitettäisiin pois, vaan järkevän karsimisen jälkeen jäljelle jääneistä mieluisista vaatteista kootaan sopiva kapseli ja loput mieluisat laitetaan säilöön seuraavaa sesonkia varten. Koko kapselia ei myöskään osteta uusiksi, vaan mahdollisimman paljon hyödynnetään vanhoja, toimivia vaatteita ja ne vaatekappaleet, jotka ostetaan uusina on tarkkaan suunniteltu täydentämään vaatekaappia entistäkin toimivammaksi. Kapseliin ei myöskään sisällytetä urheilu- ja yövaatteita, eikä niitä muutamia reikäisiä kollareita joita käytät kotona.

Oikeastaan koko jutun idea (ainakin minulle) ei ole niinkään mikään minimalistinen elämäntyyli, jossa pärjätään minimimäärällä vaatteita tai mikään kilpailu tai koettelemus, vaan enemmän tapa määritellä omaa tyyliä uusiksi ja löytää ne jutut mitkä toimivat juuri mulle. Kun vaatekaappi ei pursua vaatteita, on päivittäiset asut helpompi valita ja nopeammin ymmärtää jos kaapista puuttuu jotain olennaista. Mikä myös on minusta ehdoton plussa on kapselivaatekaapin edistämä shoppailemisen suunnittelu. Heihei heräteostokset ja lohtushoppailut. Kapselivaatekaapin myötä vaatteita ostetaan vain kerran sesongissa ja ostokset suunnitellaan tarkasti noin kuukautta etukäteen tarkasti laaditun budjetin mukaisesti. Koska kapselivaatekaappi ei ole mikään kilpailu, siinä ei ole tiukkoja sääntöjä ja jos puolivälissä sesonkia huomaan, että ne tummat farkut jotka jätin varastoon olisivatkin toimineet tässä kapselissa paremmin kuin nämä vaaleat, voin hyvinkin käydä vaihtamassa ne ihan kesken homman. Juuri tuollaisia oivalluksia tässä haetaan. Mikä toimii ja mikä ei. Vähitellen toivottavasti kehityn tuntemaan tyylini paremmin ja paremmin ja lopulta minulla on vaatekaappi täynnä vaatekappaleita, jotka kaikki ovat ihania, sopivat tyyliini täydellisesti ja täydentävät toinen toisiaan. Tämä on se tavoite.
Hetken kapselivaatekaappi-ideaan tutustuttuani ja ajatusta pyöriteltyäni päätin, että kesäkuun alusta alkaa tämän tytön kapselielämä ja aloin koota 40 vaatteesta koostuvaa kesäkapselia kesä-heinä-elokuulle. Vasta-alkajana päätin alkuun olla itselleni lempeä ja nostaa vaatteiden lukumäärän 40 kappaleeseen. Lisäksi en kesäkapselissa laske mukaan kenkiä, sillä minulla on niin hyväkuntoisia pikkuballerinoja, joita en kuitenkaan vielä ole valmiskaikkia korvaamaan (lue: tai mulle ei ole varaa korvata) yksillä laadukkaammilla kengillä. Lisäksi kesä on ainoaa aikaa kun juhlien ulkopuolella pääsee käyttämään Suomessa pikkukorkkarivalikoimaa, joten olisi sääli karsia jotain liian vähällä käytöllä olevista näteistä kengistä ulos. Syksyllä ja talvella kenkiä on sitten niin paljon vähemmän, että silloin otetaan nekin mukaan. Plus syyskuussa olen tietysti jo niin paljon kokeneempi kapselin suunnittelija, että saan varmasti enemmän mahdutettua vähempään :) Takitkin jätin kesäkapselista laskujen ulkopuolelle. 
Olen koonnut kapselini jo paria vaatekappaletta vaille valmiiksi ja ottanutkin sen jo suurilta osin käyttöön ja fiilis on mahtava! Odottelen vielä yhtä netistä tilattua lähetystä ja sen jälkeen pitäisi olla valmista. Tarkoituksena on laittaa kuvat kaikista kapselini vaatteista tänne ja lisäksi silloin tällöin jotain asukuvaa/mietintää kapselin toimivuudesta ja myöhemmin sitten seuraavan kapselin suunnittelua. Tämän blogin ei ole tarkoitus olla mikään kapselivaatekaappiopas, niitä löytyy tarpeeksi muualtakin. Ennenkaikkea tämä on mun vaatekaappipäiväkirja, josta voin tarkastella edistymistäni ja kehittymistäni vaatekaapin hallinnan mestariksi!

-Hertta

kuvat we heart it

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti