maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ideasta käytäntöön

Viime kirjoituksessa mainitsemistani blogeista löytyy enemmän kuin tarpeeksi tietoa kapselivaatekaapin kokoamisesta. Itse seurasin aika paljon  into-mindin 2 viikon ohjelmaa vaatekaapin päivittämiseksi, joka oli kyllä niiiin inspiroiva, oikeasti! Suosittelen katsomaan sieltä, tuon blogin kirjoittaja antaa jokaiseen kohtaan todella yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet ja sitä seuratessa homma varmasti toimii. Itse vähän kärsimättömänä oioin jotain polkuja ja tein muutenkin homman nopeammassa aikataulussa. Tässä enikeis tiivistelmä siitä, miten mulla projekti noin suurinpiirtein eteni:

Vaatekaapin puhdistus. Eli kaikki kamat kaapista sängylle ja jokainen vaate tiukalla seulalla läpi. Onko vaate rikki/kulunut/muuten käyttökelvoton? Roskiin. Aiheuttaako hyväkuntoinen vaate tylsistymisen/ahdistumisen tunteita eikä sitä tee mieli pukea päälle? Kierrätykseen. Etkö ole käyttänyt kyseistä vaatetta yli puoleen vuoteen? Kierrätykseen. Onko vaate ihana, mutta pukiessasi sen päälle silti joku (väri/leikkaus/materiaali/istuvuus) mietityttää? Ehkä-kasaan. Onko vaate ihana ja laittaisit sen päälle vaikka heti? Takaisin kaappiin. Ehkä kasan vaatteet päätin säilöä seuraavaa kapselia varten ja rankata siitä uudelleen sitten osan kierrätykseen. Kierrätyskasan vaatteet menivät ensi kavereiden pengottavaksi ja sitten kirpparille.

Jäljelle jääneiden vaatteiden tarkastelu. Seuraavaksi tutkiskelin tyhjentynyttä vaatekaappiani ja mietin mitä yhteistä sinne jääneillä vaatteilla on. Toisinsanoen analysoin omaa tyyliäni: mistä väreistä pidän, mistä vaateyhdistelmistä, minkälaisista leikkauksista. Tein näistä havainnoistani myös  muistiinpanoja seuraavia vaiheita varten. Samalla mietin, millaisissa asukokonaisuuksissa viihdyn.

Oman tyylin analysointi + pinterest overdose. Tämä oli hauskaa, mutta aikaavievää. Aloitin kokoamalla pinterestiin tyyli-kollaasia johon pinnasin alkuun kaikki itseäni miellyttävät muotikuvat mitä löysin netissä surffaillessani. Kollaasista huomasin pian selkeästi omia värimieltymyksiäni ja vaateyhdistelmiä joista pidän. Kävi ilmi (nojoo, tiesinkin tän jo) että kirkaat värit, erityisesti punaisen ja keltaisen sävyt miellyttävät silmääni samoin kuin mustavalkoiset, graafiset kuviot. Asukokonaisuuksista pinterestissä ponnahti esiin erityisesti pillifarkut + löysähkö yläosa + bleiseri ja minhame + löysä t-paita/toppi -yhdistelmät. Tämäntapaisissa yhdistelmissä viihdynkin, sillä tiukka alaosa + löysä yläosa tasapainottaa vartaloni mittasuhteita mielestäni hyvin ja lyhyiden koipieni takia minihameet on the way to go etten näyttäisi vieläkin taaperommalta.

Mood boardin kokoaminen. Tyylikollaasin lisäksi kokosin ns. inspiraatiokollaasia samalla. Eli pidin mielessä millaisen kesätunnelman haluan vaatekaappiini ja kokosin tähän tunnelmaan sopivia kuvia. Kuvista valitsin sitten muutaman parhaiten oikeaa tunnelmaa kuvastavan + muutaman parhaiten sopivan asukuvan ja kokosin niistä minimoodboardin. Esim. tuolla into-mind blogissa näitä moodboardeja pidetään huomattavassa arvossa ja niiden tekemiseen tulisi ilmeisesti kuluttaa vähän enemmänkin aikaa, mutta mulla ei nyt kärsivällisyys/taidot riittäneet :D Mun moodboard kyhäelmä näyttää tältä:


Moodboardista sain kuitenkin hyvin valittua väripaletin kesän kapselikaapilleni. Väripalettia valitessa mietin myös melko paljon, että mitä värejä lempivaatteistani jo löytyy, ettei tätä ekaa kapselia varten tarvitsisi lähteä ihan alusta kaikkea ostamaan. Olen kyllä aina ollut punaisen/kellertävän sävyjen ystävä ja se paistoikin aika hyvin läpi kokoamistani kollaaseista. Yhdistellen moodboardini sävyjä, jo vaatekaapistani löytyviä värejä ja muutamia perusvärejä yhtälöä tasapainottamaan sain seuraavanlaisen väripaletin koottua: 
Kolme isointa palkkia ovat päävärit, joita on tarkoitus sisällyttää paljon tähän kapseliin. Näiden alla olevat kolme ovat perusvärejä, jotka tasapainottavat yhdistelmiä. Neljä pientä neliötä sivulla ovat korostusvärejä, joita löytyy muutamista vaatekappaleista.

Täydellinen viikko - mielikuvitusleikki. Tää oli ehdottomasti lempparijuttu into-mindin kahden viikon vaatekaapinpäivitysohjeissa. Idea on käyttää aikaisemmissa tehtävissä pohtimiasi ideoita omasta tyylistä ja lempiasuista ja -yhdistelmistä ja koota niistä jollain menetelmällä täydellisen viikon asut. Tarkoittaen siis kunnon paperinukkeleikkiä - taivas vain on rajana siinä mitä saat laittaa päälle, oman vaatekaapin sisältöä ei tarvitse miettiä ollenkaan, vaan ideana on että mitä pukisit jos voisit pukea ihan mitä vain. Oman täydellisen viikkoni kokosin polyvoren avulla ja voin kertoa että kivaa oli ja aikaa meni! :D 


Kapselin kokoaminen ja ostoslistan tekeminen. Aikaisemmin kootut opit mielessä kävin sitten taas kerran jo karsitun vaatekaappini pariin ja etsin sieltä suunnittelemaani väriskaalaan ja tyyleihin osuvat vaatteet ja kokosin niistä pre-kapselin, johon sisällytin valitsemiani kokonaisuuksia ja värejä. Kaikki kapselin teemaan täysin epäsopivat vaatteet menivät säilytykseen muiden maybe-ja off-season -vaatteiden kanssa. Lopuksi tarkastelin kokonaisuuden toimivuutta ja arvioin, mitä uusia vaatekappaleita kaappiin tarvitaan, jotta se toimisi vielä paremmin.

Ostokset. Kun olin selvittänyt, mitä uusia vaatteita kesäkapselini tarvitsee, muotoilin itselleni ostoslistan. Juu, ihan kuin ruokakauppaan mennessä, mutta vain vaatteille. Ostoslistaan merkkasin tarkasti millaisia vaatteita olen etsimässä. Ei siis tyyliin: t-paita, shortsit, ballerinat, vaan joka kohta eriteltynä: punainen, löysähkö t-paita, puolireiteen yltävät vaaleat tai valkoiset farkkushortsit, mustat, siistit ballerinat. Kartoitin ensin vähän etsimiäni vaatekappaleita nettikaupoista ja sitten hyökkäsin kaupoille lista kädessä (taino, lista kännykässä mut kuitenkin). Heräteostokset jäävät minimiin, kun ostoksia tekee tarkasti mietityn listan kera ja kaikki ostetut kappaleet päätyvät varmasti käyttöön


Ostoslista loppujenlopuksi muuttui hieman tuosta, mutta tämä olikin vasta se raakavedos.. Myös kauppoja selaillessani ajatus siitä, mitä olen hakemassa tarkentui ja siksi lista vielä muuttui. 

Valmis kapseli! Melkein liian äkkiä kesäkapselini olikin sitten valmis. Kapselin kokoaminen ja oman tyylin miettiminen oli superkivaa ja jo ennenkuin kapselini oli valmis, huomasin löytäväni asuja karsitusta vaatekaapistani paljon helpommin ja jokapäiväinen pukeutuminen oli jotenkin hauskempaa ja luovempaa yhdistelemällä samoja vaatekappaleita aina hieman eri tavalla. Nyt odotan innolla uuden kapselini soveltamista eri tilanteisiin ja mitä kaikkea uutta opin tyylistäni ja mieltymyksistni kapselin kautta.

-Hertta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti