sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kapselimotivaatio

Sanoinkin ensimmäisessä postauksessa, että olen täysin addiktoitunut tähän kapselivaatekaappi-konseptiin, enkä oikeasti juuri liioitellut. Omasta mielestäni tämä on paras idea, mihin vähään aikaan olen törmännyt ja halusin sen takia selventää vähän, että miksi ajattelen näin ja mikä oli oma motivaationi ja innoitukseni lähteä kapselivaatekaappia suunnittelemaan ja toteuttamaan.


Lähtökohdat

Rakastan shoppailua ja vaatteita. Muotilehtien lukemista ja tyyliblogien ja vaatekauppojen nettisivujen selailua. Ennen kaappini pursusi vaatteita, mutta silti suurimpana osana päivistä seisoin vaatekaapin edessä tuskastuneena, kun en keksinyt mitään päällepantavaa. Vaatteiden yhdistely oli hankalaa ja usein päädyin lopulta jahkailun aiheuttaman kiireen sanelemana johonkin varmaan komboon, jollainen minulla itseasiassa oli päällä jo eilenkin. Tai sitten yritin olla räväkkä ja päälleni päätyi jotain, missä en päivän mittaan tuntenutkaan oloani kotoisaksi.

Ylläolevassa tilanteessa oli montakin ongelmaa:
  • liian täydessä vaatekaapissa kivoimmat ja juuri oman tyyliset vaatteet hukkuvat kaikenmaailman alekokeilujen ("tää on vaan 10e, kyllä mä sitä joskus käytän!") ja wannabe-vaatteiden ("ihana toi printtihousumuoti, mäkin ostan sellaiset ja kokeilen jos mulla vaikka toimisi") sekä muiden sekasikiöiden massaan. Et yksinkertaisesti löydä hahmota kokonaisuuksia kun kaappi on niin täynnä, ettet edes muista puoliakaan sen sisältämistä vaatekappaleista.
  • Vaatteet ovat tyyliltään niin erilaisia, että niiden yhdistely on liian hankalaa
  • Vaatekappaleiden väriskaala ei ole yhtenäinen
  • Kaikki vaatteet eivät sovi kaikkiin tilanteisiin, vaan sinulla on erikseen juhlatopit, työ t-paidat, brunssimekot jnejne. 
Kapselivaatekaapin perustaminen helpottaa ylläolevia ongelmia usealla tavalla. Ensinnäkin kaikki kapselin vaatteet ovat tarkkaan valittuja. Ne ovat käyneet läpi usean seulan ja olet valinnut kaappiin lopulta vain ne mieleisimmät (koska lukumäärä on rajattu 40 kappaleeseen, harva raaskii sisällyttää tähän yhtään "melkokivaa") ja sinun tyyliisi sopivat vaatteet. Kaapin vaatteiden tulisi olla suunniteltu niin, että lähestulkoon kaikki käy kaiken kanssa ja siten kiireisinäkin aamuina tai paniikkipakatessa periaatteessa voit heittää päällesi/laukkuusi ihan mitä tahansa ja olla varma, että vaatteista saa koottua yhtenäisen asun. Itse olen myös suunnitellut kapselini niin, ettei se sisällä yhtään vain yhdenlaisiin tilaisuuksiin sopivaa vaatetta. Juhlavaatteet saan aikaan yhdistämällä juhlavan ylä- ja alaosan, joita taas arkisissa tilanteissa voin käyttää arkisen parin kanssa.
Tavoitteet

Mitä sitten haluan saada aikaan tällä kapselikokeilulla? Ultimate-tavoitehan on saavuttaa täydellinen vaatekaappi. Kapselivaatekaappi-ideaa toteuttaessahan joka kolmen kuukauden sesongille suunnitellaan tarkasti uusi kapseli, rankataan siihen sopivat vaatteet omista vaatevarastoista (samalla karsitaan aina pois niitä jotka eivät sovi tyyliin samaan tapaan kuin ihan alussa) ja lopuksi täydennetään kapseli tarkkaan harkituilla ostoksilla. Kun ajattelet, että tätä sykliä jatkuisi tarpeeksi pitkään, alkaa pian koossa olla vaatekaappi, joka sisältää vain sellaisia vaatteita, jotka laittaisit heti innosta pomppien päällesi, jotka kuvastavat täydellisesti sinun tyyliäsi ja istuvat vartalosi mittasuhteiden mukaisesti sekä sopivat keskenään yhteen. Tavoittelemisen arvoinen tilanne, eikö?

Toinen asia, minkä haluan kapselivaatekaapin avulla saavuttaa on hutiostosten vähentäminen ja suunnitelmallinen vaatteiden ostaminen. En uskalla edes laskea, kuinka paljon tähän mennessä olen käyttänyt rahaa ihankivoihin aleostoksiin, shoppailuun vain siksi kun huvitti tai vaatekappaleisiin, jotka olin nähnyt jossain blogissa/lehdessä ja jotka ostin hetken mielijohteesta. Ihan liikaa ainakin. En aio enkä missään nimessä edes halua alkaa miksikään moraalisaarnaajaksi materialismin haitoista ja kulutusyhteiskunnasta. Ihan varmasti nautin shoppailusta yhtä paljon kuin ennenkin ja teen sitä yhtä antaumuksella. Erona entiseen vain se, että nyt ostan harkiten ja suunnitellen.

Sen lisäksi, että kapselivaatekaappi säästää rahaa, se loppujen lopuksi säästää myös aikaa. Okei, alkuun se ei ehkä tunnu siltä, kun kulutat lukemattomia tunteja pinterestin ääressä pinnaillen kivoja muotikuvia tai suunnitellen kapselisi väriskaalaa puhumattakaan siitä ajasta mitä vaatekaapin perinpohjaiseen puhdistamiseen ja läpikäymiseen kuluu. Mutta mietipä sitä tilannetta, kun sinulla on kompakti, tarkoin suunniteltu vaatekaappi täynnä mieleisiäsi vaatteita. Ensinnäkin vaatteiden valitsemiseen ei kulu niin paljon aikaa kuin ennen, kun vaatteet sopivat kaikki yhteen. Toisekseen, vaatteiden huoltamiseen (pyykkäys, silitys, viikkaus, paikkaus) käytetty aika vähenee, kiitos vaatekaapin pienemmän koon. Myös shoppailuun (kuka ei myönnä käyttävänsä nettishoppailuun ihan liikaa aikaa tilaamatta sitten kuitenkaan mitään?) ei kulu aikaa, ennekuin vasta kunkin sesongin lopussa seuraavan kapselin (tarkkoin suunniteltuja!) vaatekappaleita ostaessa.Kuitenkin ehkä tärkein asia, mitä haluan kapselikokeiluni avulla saavuttaa on oman tyylin läpikotainen tunteminen. Suunnitelmallisuus kapselivaatekaappia toteutettaessa vaatii sitä, että todella jaksaa panostaa ja miettiä omia mieltymyksiään niin värien, vaateyhdistelmien kuin leikkauksienkin suhteen. Mieltymyksien lisäksi on selvitettävä omaan vartalotyyppiin sopivat leikkaukset ja linjat sekä tyylin kulmakivet, ne pienet asiat jotka pysyvät muuttumattomina sesongista toiseen. Tämä on varmasti loppumaton projekti, kapselivaatekaappifilosofian omaksuminen jouduttaa sitä huomattavasti. Vaikka olenkin aloitteleva kapseliharrastaja, niin tämän voin jo tässä välissä allekirjoittaa. Viimeisen kuukauden aikana olen nimittäin sisäistänyt niin monta uutta asiaa omasta tyylistäni, mieltymyksistäni ja inhokeistani ja se on kaikki kiitosta kesäkapselin suunnitteluprojektille. Tämä tahti jos jatkuu, niin ei voi tulla kun hyvä!

Jos joku muu on aloittanut/miettii kapselivaatekaapin aloittamista, niin olisi kiva kuulla kokemuksia, vinkkejä ja muiden mietteitä asian tiimoilta!

Kuvituksena kesäkapselin inspiraatiokuvia Pinterestistäni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti